Herman Brusselmans voor de rechter gedaagd door Joodse organisatie
LHX
Herman Brusselmans voor de rechter gedaagd door Joodse organisatie
Foto: Photo News

Van Herman Brusselmans is algemeen geweten dat hij niet vies is van wat controversiële satire. Dat kan echter niet iedereen smaken.

"Ik ben zo woedend dat ik iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes los door de keel wil rammen", schrijft Herman Brusselmans in Humo, naar aanleiding van de genocide in Gaza.

De European Jewish Association (EJA) kan er niet mee lachen. Ze laat weten dat ze een rechtzaak opstart tegen Brusselmans. De organisatie eist ook excuses van Humo en de schorsing van de schrijver.

"Nee, ik wil niet oproepen tot haat. Laat staan tot moord", verduidelijkt Brusselmans in zijn Instagramverhaal. "Ik wil dat deze oorlog, die nooit had moeten beginnen, stopt."

Hij maakte zijn overdreven statement om een boodschap mee te geven. "Ik wil uitdrukken dat deze oorlog voor veel woede kan zorgen bij om het even welk individu en dat deze elke nuance in de weg staat. Laat ons gebruik durven maken van overdrijving, ironie en zelfs sarcasme om de hypocrisie ervan te bestrijden."

In een gesprek met Het Laatste Nieuws zegt hij bovendien dat hij heel goed begrijpt dat de Gazanen wraak willen nemen, omdat dat een universeel gevoel is wanneer ze je geliefden vermoorden en uithongeren. "Maar of ik iedereen een mes in de keel wil rammen? Uiteraard niet. Dat heet beeldspraak, maar dat beseffen sommige mensen duidelijk niet."

Meer nieuws

Meer nieuws

.